Σύστημα Τηλεκατευθυνόμενου Ελικοπτέρου

Τίτλος: Τηλεκατευθυνόμενο σύστημα αεροφωτογράφησης, RC Helicopter.

Φορέας Χρηματοδότησης: Υποτροφία Ηράκλειτος και Τμήμα Αγρονόμων τοπογράφων Μηχανικών, ΑΠΘ.

Στόχος: Η δημιουργία συστήματος αεροφωτογράφησης μικρού κόστους, για τη μετρητική και θεματική τεκμηρίωση αστικού και περιαστικού χώρου.

Το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο είναι μοντέλο της εταιρίας VARIO και έχει ανυψωτική ικανότητα οκτώ (8) κιλών.

Χαρακτηριστικά:

Μήκος 1.39 μ.
Πλάτος 0.15 μ.
Άνοιγμα έλικας 1.53μ.
Βάρος 5.10 κιλά

Βάση εξάρτησης και η διαδικασία λήψης:

Στο κάτω μέρος του ελικοπτέρου έχει τοποθετηθεί η βάση εξάρτησης του εξοπλισμού φωτογράφησης. Για την απορρόφηση των κραδασμών που αναπτύσσονται κατά τη πτήση, η βάση συνδέεται με το σασί του ελικοπτέρου μέσω σιλικονούχων ελασμάτων.

Επίσης, μπορεί να προσαρμοστεί ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και μια ασύρματη μίνι-κάμερα για την παρατήρηση της οθόνης της ψηφιακής μηχανής κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μέσω μιας κάρτας τηλεόρασης που συνδέεται σε φορητό υπολογιστή (laptop), η εικόνα που λαμβάνει η μίνι-κάμερα μεταφέρεται στην οθόνη. Έτσι, η ομάδα εργασίας παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα αντικείμενα του εδάφους που μπορούν φωτογραφηθούν.

Ένας σερβομηχανισμός που έχει τοποθετηθεί στη βάση εξάρτησης και βρίσκεται σε επαφή με το κουμπί λήψης της μηχανής, επιτρέπει τη συλλογή εικόνων τη στιγμή που η θέση του ελικοπτέρου καλύπτει όλες τις απαιτήσεις.

Μερικά από τα εξαρτήματά του είναι: μηχανή Novarossi C60H4T, τηλεχειρισμός Futaba T7CP, γυροσκόπιο Futaba GY401, σερβομηχανισμοί Futaba S3151/S9253, κ.ά.